Przepis na hummus
•Sezam 150 g
•Cieciorka ugotowana 280 g
(może być z puszki)
•Czosnek 2-3 ząbki
•Sok z cytryny
2 łyżki
•Sól
•100g zimnej wody – mniej niż pół szklanki
Można dodać więcej sezamu, dolać oleju. Wtedy kaloryczność wzrośnie.
Ugotuj ciecierzycę, sprawdź czy jest mocno miękka (to ważne!). Sezam zmiel w młynku do kawy do pojawienia się gęstej, oleistej konsystencji. Dodaj do ugotowanej ciecierzycy, dorzuć czosnek, cytrynę i sól. Zblenduj dokładnie. Dolewaj powoli zimną wodę, cały czas miksuj do uzyskania gładnej masy.
Dopraw do smaku, włóż do lodówki.
Dla porównania gotowy humus
(ze sklepu):
100g
Kalorie 346
Białko 8,3 g
Tłuszcz 29,0
Węglowodany 15,7 g
Źródło http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-hummusu-naturalnego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz