wtorek, 21 kwietnia 2015

Zamiennik masła


Przepis na hummus


Sezam 150 g
Cieciorka ugotowana 280 g (może być z puszki)
Czosnek 2-3 ząbki
Sok z cytryny  2 łyżki
Sól
100g zimnej wody – mniej niż pół szklanki

Można dodać więcej sezamu, dolać oleju. Wtedy kaloryczność wzrośnie.


Ugotuj ciecierzycę, sprawdź czy jest mocno miękka (to ważne!). Sezam zmiel w młynku do kawy do pojawienia się gęstej, oleistej konsystencji. Dodaj do ugotowanej ciecierzycy, dorzuć czosnek, cytrynę  i sól. Zblenduj dokładnie. Dolewaj powoli zimną wodę, cały czas miksuj do uzyskania gładnej masy. 

Dopraw do smaku, włóż do lodówki.


Dla porównania gotowy humus (ze sklepu):

100g

 Kalorie 346 
 Białko 8,3 g
 Tłuszcz 29,0
 Węglowodany 15,7 g

Źródło http://www.ilewazy.pl/lyzeczka-hummusu-naturalnego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz