wtorek, 11 sierpnia 2015

Batonu musli


Nie polecam gotowych batonów zbożowych. Cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy (częsty składnik sklepowych batonów) napędza nasz apetyt i w konsekwencji sprzyja tyciu.

Zachęcam do wyrobu własnych batoników. Idealne jako przekąska w pracy, podróży lub po treningu.
Duża ilość błonnika zapewni nam sytość na dłużej.

1 szklanka płatków owsianych górskich
0,5 szklanki płatkow jaglanych
40 g żurawiny suszonej (wybieraj bez dodatku cukru oraz syropu)
3 łyżki jagód goji (24 g)
garść pestek dyni (15 g)
2 średnie lub duże banany

Banany rozgnieć na mus, dodaj do nich resztę składników. Wszystko dokładnie zmieszaj. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mocno ugnieć masę do blachy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika na 15 minut, piecz w 170 stopniach (góra, dół). Pozostaw do wystygnięcia. Pokrój na prostokąty, przechowuj w suchym miejscu.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz