środa, 4 listopada 2015

Pizza gryczana



Potrzebujesz:

Ciasto:
Mąka gryczana ( lub kasza gryczana niepalona zmielona w młynku) - 200 g
Drożdże suche - 1 łyżeczka - 3 g
Siemie lniane - 2 łyżki - 20 g
Olej - 1 łyżka -10 g
Ciepła woda - 0,5 szklanki
Sól
Papryka w proszku lub inne przyprawy/ulubione zioła

Dodatki:
Olej - 1 łyżka -10 g
Pieczarki - 4 sztuki - ok.80 g
Cebula czerwona - 1 sztuka - 105 g
Papryka -  1 sztuka - 230 g
Oliwki - garść - 45 g
Rukola  - garść - 20 g

Sos:
Przecier pomidorowy - 2 szklanki (lub pomidory świeże)
Przyprawy : oregano, bazylia, chili, itp.
czosnek - 3 ząbki


Zalej w filiżance siemie lniane ciepłą wodą, odczekaj chwilę. Wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj sól, 1 łyzkę oleju. Dodaj siemie lniane do powstałej mieszkanki. Wyrabiaj ciasto. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

(* Siemie lniane skleja ciasto, zamiennik glutenu)

W tym czasie zrób sos: podsmaż czosnek, dodaj do niego przecier pomidorowy oraz przyprawy, gotuj aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu.

Dodatki : posmaż osobno cebulę, potem pieczarki oraz paprykę.

Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na stolnice, wałkujemy, układamy na blachę. Polewamy ciasto sosem, układamy warzywa: cebulę, pieczarki oraz paprykę.
Wstawiamy do piekarnika na 15 minut, pieczemy w 240 stopniach.
Po upieczeniu posypujemy oliwkami oraz swieżą rukolą.

Ta daam !

Jeśli nie lubisz intensywnego smaku gryki możesz mieszać ją z mąką kukurydzianą lub ryżową.

Z podanych proporcji wyszła mi 1 pizza.
Wartość kaloryczna całej pizzy to 1281 kcl.


Zamieniaj składniki na swoje ulubione, twórz nowe smaki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz