środa, 6 stycznia 2016

Placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane - czyli jak odtłuścić tradycyjne placki.





Składniki:

1 jajko
1 kg ziemniaków
duża cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
majeranek


Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce ( grube oczka). Posiekaj cebulę, dodaj do ziemniaków. Dodaj olej, mąkę ziemniaczaną, dopraw do smaku (sól, pieprz, majerenk lub inne zioła) . Dokładnie zmieszaj. Masa nie powinna być płynna. W razie potrzeby pozbądź się nadmiaru wody - odciśnij ją.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj placki. Formuj je za pomocą łyżki, zachowaj odstęp między nimi. Piecz w 200 stopniach około 25 minut.

Dodatkiem do placków może być sos czosnkowy na bazie jogurtu.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz