wtorek, 13 września 2016

Vege burger, całkiem zdrowy.
Bez pszenicy, mięsa oraz nabiału.

Przepis:

Zamiennik bułki - 2 duże pieczarki portobello na jednego burgera

Możesz je podpiec w piekarniku  10-15 minut - 180 stopni lub podsmażyć na patelni grillowej około 5 minut na jedną stronę.


Kotlety:
kasza gryczana niepalona - 1 woreczek
słonecznik łuskany - 70 gram
łyżka oleju kokosowego ( można dodać więcej)
1,5 szklanki fasoli czerwonej lub czarnej ( może być z puszki)
szczypiorek
cebula dymka ( lub zwykła )

przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, tymianek lub co tam chcecie :)

Z tej ilości może wyjsć około 6 kotletów.

Kaszę gotujemy na sypko. Czekamy aż ostygnie, wrzucamy do miski. Dodajemy fasolę ( jeśli z puszki to bez zalewy), słonecznik, olej oraz przyprawy. Blendujemy. Nie musi być to gładka masa, nierozdrobnione kawałki będą dodawały charakteru. Do masy dodajemy drobno posiekną cebulę oraz szczypiorek. Zwilżamy dłonie. Formujemy kotlety, układamy na blachę. Pieczemy kotlety w 180 -200 stopniach po około 15 minut na jedną stronę. Pilnuj, aby się nie wysuszyły.

Kotlety można smażyć.

Używaj oleju kokosowego.
Smażone kotlety będą smaczniejsze, ale bardziej kaloryczne.

Dodatki do burgera - sam wybierz swoje ulubione sosy oraz warzywa, moja propozycja:
musztarda - 1 łyżeczka
ajwar - 1 łyżeczka
sałata lodowa lub masłowa
cebula
ogórek kiszony/korniszony
papryka
pomidor
kotlet

Nasze "bułki" smarujemy ajwarem oraz musztardą, kolejno układamy składniki.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz