środa, 10 czerwca 2015

Sernik light



Sernik light bananowy

Rewolucja. Możesz zjeść kawałek takiego ciasta będąc na diecie. 

Przepis

twaróg chudy (najlepiej mielony) 1 kg
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki Stewi gold (do pieczenia)
2 dojrzałe banany

Rozgnieć banany, dodaj zmielony ser, stewię oraz mąkę. Wszystko zmiksuj. W oddzielnym naczyniu oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy żółtka oraz ubitą pianę.
Wszystko dokładnie zmieszaj, wylej na formę.

Włóż do piekarnika (opcja góra, dół) nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze około godziny. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku do wystygnięcia, uchyl drzwiczki.

Wskazówka. Sernik będzie bardziej puszysty, gdy pod foremkę z masą wstawisz większą napełnioną wrzątkiem.

pomoc w linku http://www.mojewypieki.com/post/pieczenie-sernika-w-kapieli-wodnej

Do dzieła!

inspiracją był przepis http://stylowi.pl/4681287

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz