wtorek, 2 czerwca 2015

Zamiennik gotowego pasztetu



Uważaj na gotowe pasztety, często jest to wybuchowa mieszanka mięsa oddzielonego mechaniczne, tłuszczu oraz skrobi.

Postaw na roślinny, niskokaloryczny pasztet pieczarkowy. Smakuje lepiej, a jego przygotowanie zajmuje chwilę.

Przepis:

700 gram pieczarek
2-3 cebule
100 gram kaszy gryczanej - woreczek (ja użyłam niepalonej - jest łagodniejsza w smaku)
3 łyżki słonecznika
sól, pieprz
majeranek
2 łyżki oleju

Podsmaż cebulę na oleju, dodaj pieczarki. W tym samym czasie ugotuj kaszę i podpraż słonecznik na suchej patelni.. Połącz pieczarki, kaszę oraz słonecznik, zblenduj, dodaj przyprawy.
Wstaw do piekarnika na 50-60 minut na 180 stopni.
Czas pieczenia uzależniony jest od głębokości foremki, w której pieczesz - głębsze naczynie może wymagać dodatkowego czasu pieczenia.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz